Станишев: Няма такова нещо като АБВ, няма и как да стане член на ПЕС

Днес в Брюксел лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в известна степен зае позицията на шопа от един много популян виц, в който шопът казва: “нЕма такова животно!”.

Попитан дали е възможно формацията на Георги Първанов АБВ да стане член на ПЕС, Сергей Станишев отговори: “Първо няма такова нещо като АБВ, не ме разсмивайте наистина, второ няма как да стане член на Партията на европейските социалисти. По думите на президента на ПЕС, цитиран от БТА, към момента АБВ е една хипотеза и доколкото знаел самият Станишев, на предстоящите избори Ивайло Калфин ще се яви като кандидат на някаква коалиция, неизвестно от какви партии, които нямат нищо общо със социалдемократическото семейство. След което Сергей Станишев припомня, че от социалдемократическото семейство в България има две партии в ПЕС – БСП като пълноправен член, а Български социалдемократи са асоцииран член на ПЕС.

Кореспондентът на БНР в Брюксел цитира още интересни разсъждения на Сергей Станишев в стил “Що е АБВ и има ли почва за тази формация на политическата сцена?”.

“Това – членството в ПЕС не е лека работа. АБВ се утвърждава като един идеен тюрлюгювеч, който маскира по същество един чисто властови проект. Говори се за социалдемокрация, но наред с това много силни са патриотарските елементи и много други елементи в говоренето”, казва Станишев. Който всъщност за първи път си позволява толкова остър език за проекта на предшественика си на лидерския пост в БСП.

Като основание за липсата на дипломатичност в казаното от Станишев вероятно е послужил и въпросът дали наистина е подложен на натиск да се оттегли от президентския пост в ПЕС. По думите на Станишев, това са спекулации, които винаги циркулират в задкулисието на политическото и медийно пространство.

Всъщност като обяснение за раздразнението на иначе отлично владеещия нервите и думите си лидер на БСП могат да послужат и данните от вчерашното изследване на социологическата агенция, създадена от бившата шефка на НЦИОМ Лидия Йорданова – Екзакта рисърч груп. Според тези  данни в момента ГЕРБ има с почти 3% по-голяма електорална подкрепа от БСП, а АБВ се радва на цели 6%. Или както каза днес един соцдепутат, прочул се с частната си визита в Сирия: “Ако съберете процентите на БСП и АБВ – те пак са повече, отколкото на ГЕРБ”.

Което е вярно, но политически невъзможно аритметично действие. Дори и да приемем, че няма такова нещо като АБВ, то процентите му изглеждат плашещо реални…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.