Станишев има усещането, че в ЕС не ни третират като останалите

„В България усещаме, че не ни третират по същия начин както други страни от ЕС. Много от надеждите, които имаха хората във връзка с членството ни в ЕС, не се реализираха”. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на среща с общински съветници от България, проведена в Брюксел. Според него в страната ни няма усещане за справедливост към България и пример за това е членството ни в Шенген, за което сме изпълнили всички технически изисквания
и въпреки това ни се поставят нови и нови политически условия.
Този път в Европа имаме шанса да сменим баланса на властите, прогнозира Станишев във връзка с изборите на 25 май. Лидерът на социалистите обясни, че 10 години ЕК, ЕП, както и Европейския съвет, са доминирани предимно от десни сили.
„Сега тази картина се променя, защото в Европейския съвет вече имаме 12 премиери от нашето семейство, а преди 3 години бяха само трима. До сега ЕНП има над 270 евродепутати, ние само 194. Този път можем да постигнем да сме първа политическа сила в Европа, за да имаме основания да настояваме за президент на комисията и по този начин да се променят и европейските политики, в т.ч. и към нашата страна“, заяви президентът на ПЕС.
„Тези избори са натоварени с много очаквания. ГЕРБ казват, че ако спечелят изборите, ще свалят Орешарски и се връщат на власт. От тези избори ще зависи вътрешно-политическият процес“, категоричен бе Станишев. „Ако спечелим убедително, ще имаме много повече основания да разгърнем политиката, зад която сме застанали“, каза още Станишев. Той изтъкна, че за социалистите големият риск е, че повечето от техните опоненти разчитат на контролиран вот и всички форми на натиск ще се използват.
На срещата присъстваха общински съветници от цяла България, по покана на евродепутата Евгени Кирилов.

Снимка: Пресцентър на БСП

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.