Станишев: Бюджетът на държавата е тотално пробит

„Бюджетът на държавата е тотално пробит. Има гигантски неразплатени средства и ниска събираемост. Във всеки сектор ГЕРБ са заложили мини, които има опасност да гръмнат”. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на редовната седмична пресконференция в централата на партията. Според него има тежки проблеми с изпълнението на бюджета, като освен всичко друго е похарчен и оперативния резерв от близо 300 млн. лева. През август ще трябва да се връщат 800 млн.лв. заем, изтеглен от правителството на Борисов. Станишев напомни, че служебното правителство излезе с доклад, според който 750 млн.лв има опасност да бъдат загубени от еврофондовете. Лидерът на БСП напомни за намерението на Пламен Орешарски първото му посещение като премиер да бъде именно в Брюксел, където една от основните теми на разговор ще бъдат спешните мерки за наваксване на огромните изоставания в усвояването на еврофондовете.

Бедността и безработицата са страшни

Социалните проблеми са огромни, обобщи още Станишев. Той обърна внимание на тревожните данни на НСИ, че 75% от децата в България живеят в риск от бедност, че безработицата е достигнала 14% , а младежката безработица е двойно по-висока. По думите на Станишев хората живеят тежко и всеки разход им е като воденичен камък. Председателят на Коалиция за България беше категоричен, че правителството трябва да покаже, че работи в интерес на гражданите и това ще бъде предпоставка за успеха на кабинета. В тази връзка Станишев изрази подкрепата на левицата за първите спешни мерки на правителството на Пламен Орешарски, които се приеха още на първото заседание. "Търсят се и се намират възможности за решения на най- спешните и остри проблеми на хората", отбеляза Станишев. Той обяви, че ПГКБ ще подкрепи в парламента увеличаването на майчинските на 310 лв. "Приветстваме решението да се осигурят допълнителни средства за първокласниците, както и разширяването на обсега на хората, които получават енергийни помощи", каза още лидерът на БСП. Той изтъкна, че правителството в диалог с ДКЕВР търси възможни резерви в енергетиката, за да не позволи увеличаване на сметките за ток от 1 юли.

Прокуратурата изненадала Станишев

"Видях съобщението от прокуратурата. Малко съм изненадан. По мнение на наши юристи в самия разговор се съдържат данни за престъпление, за търговия с влияние и за възпрепятстване на правосъдието", посочи Станишев, помолен да коментира днешното съобщение на държавното обвинение относно разговора между Борисов, Кокинов и Найденов. Лидерът на БСП напомни, че подобна беше позицията на прокуратурата и по отношение на записа за Мишо Бирата. Попитан дали е готов да си даде имунитета, ако му бъде поискан, Станишев отговори: "Винаги съм на разположение на закона. В предишния парламент по моя инициатива свалих имунитета си. Имам намерение при постъпване на подобно искане от прокуратурата, незабавно да действам по същия начин. Няма да бавя нито с един ден. Едно от нещата, в които хората трябва да бъдат убедени, е върховенството на закона".

Станишев категорично отрече всички твърдения, че левицата управлява в коалиция или с подкрепата на партия „Атака”. Той припомни, че единствено ГЕРБ са се ползвали 2,5 години от подкрепата на Волен Сидеров. Същевременно Станишев каза, че намира логика и основания в това „Атака” да председателства парламентарната комисия „Антимафия”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.