Станишев бе преизбран за президент на ПЕС

Досегашният президент на ПЕС Сергей Станишев бе преизбран с 69,5% от гласовете на делегатите на Конгреса на евросоциалистите в Будапеща. От общо имащите 419 делегати с право на глас, 407 гласуваха, а 404 бюлетини са валидните бюлетини. 16,5% от делегатите са гласували „против“, 13,3% са въздържали се.

„Говорих с много от вас преди и по време на конгреса и видях огромната подкрепа за настоящия лидер на ПЕС Сергей Станишев. Затова оттеглям моята кандидатура от надпреварата“, това заяви опонентът на евросоциалист № 1 Енрике Барон Креспо.

След оттеглянето на Креспо, делегатите гласуваха за избор на президент на ПЕС и Станишев събра очакваните близо 70% от гласовете на делегатите.

„Щастлив и развълнуван съм от тази победа! Това е победа за България и за моята партия – БСП. Благодаря на всички, които бяха с мен в кампанията, на съпартийците си, на екипа си и на семейството си! На хилядите мои последователи във Фейсбук и в интернет страницата ми; на членовете и симпатизантите на БСП, на колегите ми евродепутати и на ръководството на партията! Приемам преизбирането си като знак за голямо доверие от партиите-членки на ПЕС, на нашите активисти и организации.“

Едни от първите, които поздравиха Станишев бяха Мартин Шулц, Джани Питела, Михаил миков, премиерът на Швеция Стефан Льовен, лидерите ан португалската и испанската партии – Антонио Коща и Педро Санчес, домакинът – лидерът на Унгарската социалистическа партия – Йозеф Тобиаш.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.