Станишев, Бареков и Уручев ще отговарят за енергетиката в ЕП

Председателят на БСП Сергей Станишев и председателят на “България без цензура” Николай Бареков ще работят заедно в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент. Това стана ясно днес, след като ЕП одобри имената на предложените за членове на всяка от 20-те парламентарни комисии и двете подкомисии, съобщиха от европейската институция. В същата комисия ще бъде и евродепутатът Владимир Уручев, излъчен от ГЕРБ.

От българските евродепутати в Комисията по външни работи е Илхан Кючук от ДПС. В бюджетната комисия ще работи Георги Пирински, който замина за Брюксел с мандат на БСП. В Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите е одобрена Ева Паунова от ГЕРБ.

Двама български евродепутати ще работят в Комисията по регионално развитие. Това са Томислав Дончев, водил листата на ГЕРБ за евровота, и бившият министър на околната среда и водите Искра Михайлова, излъчена в Брюксел с мандат на ДПС.

Излъчените от преференциалния вот Светослав Малинов от Реформаторския блок и Момчил Неков, станал известен като “Любимец 15”, от БСП ще работят в Комисията по култура и образование. В нея също е и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, избран от листата на “България без цензура”.

Единственият български евродепутат в Комисията по правни въпроси е Емил Радев от ГЕРБ.

В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще работят Мария Габриел от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС.

В Подкомисията по правата на човека ще работи Андрей Ковачев от ГЕРБ.

Доколкото е възможно, съставът на комисиите трябва да отразява състава на ЕП. Пропорционалното разпределение на местата в комисия между политическите групи не трябва да се отклонява от най-близкото съответно цяло число.

Предстои политическите групи да огласят списъците на евродепутатите, които ще заместват титулярите в комисиите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.