Станахме част от дебатите за провала на мултикултурализма в Европа

След събитията в Гърмен и Орландовци, българското общество стана част от европейските дебати за провала на мултикултурализма.

Това се посочва в анализ на Института за дясна политика (ИДП), обхващащ периода май-юни, представен на пресконференция, от Нено Димов.

Според анализа тепърва предстои да се види възможно ли е България да формулира нов подход на интеграция.

Резултатите от досегашния процес на интегриране на ромите показват, че нито гражданските организации, които работят по проблема, нито държавата, която по-скоро беше дистанцирана от него, са избирали правилния подход, смятат от ИДП.

В тази ситуация очакванията на по-голямата част от обществото са държавата да влезе в гетата и същевременно да е в състояние да формулира и наложи общ ценностен, правен и социален стандарт на поведение на всички български граждани.

Важен остава въпросът с управлението на тези процеси, отбелязват от института. Според тях към момента е ясно ,че заради ниското доверие в обществото и крайно незадоволителните резултати, гражданските организации не са в състояние да изпълняват тази роля.

В същото време държавата дава сигнали, че е склонна да прояви смелост и да навлезе ефективно в решаването на този проблем, като смени посоката на изолационизъм, коментират анализаторите.

Според тях в тази връзка трябва да се отбележи “адекватната и навременна реакция на МВР и по време на двата конфликта”.

ИДП констатират още, че в периода май-юни политическата ситуация в страната остава стабилна, а формулата за приоритетното осигуряване на политическа стабилност носи положителни резултати за икономиката.

По отношение на основните политически сили, от института смятат, че ГЕРБ продължава да балансира успешно между различните партньори в управляващото мнозинство, както и между мнозинството и опозицията.

Неконфронтационната линия на поведение, която се опитва да води от началото на втория си мандат Бойко Борисов, практически омаломощава опозицията, отчитат от ИДП.

В същото време ГЕРБ тръгвал към местните избори като “безспорен рейтингов лидер”, докато БСП “затъва в скандали”. Като значим идеологически спор в БСП се отбелязва този между Георги Кадиев и ръководството на парламентарната група по повод предложението на депутата за използване на майчин език по време на предизборна кампания.

Към момента едва ли тезата на Кадиев има потенциал да се превърне в основна за БСП, но в средносрочен и дългосрочен план левицата е обречена на либерализация, смятат от института.

Според анализа тенденцията на неопределеност и политическо лутане в ДПС продължава.

Проблемът на ДПС не са малкото гласове или неустойчивата подкрепа, а нежеланието на останалите партии да си взаимодействат с него, смятат анализаторите.

Реформаторският блок отново ще избира между единството и разделението, прогнозират още те и констатират, че съюзът между ВМРО и ПФ изглежда стабилен и успява да играе успешно “по ръба на бръснача” между участието в управлението и опозиционното говорене.

За АБВ се отбелязва, че след конференцията и преизбирането на Георги Първанов за председател емоциите около партията са затихнали.

Според анализаторите вниманието на “Атака” е изцяло ангажирано с руската тема и конфликта в Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.