Сталин ще възкръсва периодично в града-герой на Волга

Шест пъти в годината Волгоград отново ще се казва Сталинград, съобщи РИА „Новости” и други руски агенции и новинарски сайтове. Депутатите в Градската дума във Волгоград са гласували решение, съгласно което в тържествените дни, свързани с Втората световна война, градът ще се нарича отново Сталинград.

Името "Сталинград – град-герой" ще се използва на 2 февруари – края на Сталинградската битка, в Деня на победата – 9 май, в Деня на скръбта – 22 юни, на 23 август – Денят, посветен на паметта на жертвите на масираните бомбардировки над Сталинград, 2 септември – краят на Втората световна война, 19 ноември – началото на разгрома на немците при Сталинград. В тези дни представителите на властта ще използват в публичните си изяви името Сталинград.

Преди решението на местните депутати членове на комунистическата партия и Профсъюза на гражданите на Русия предадоха на президента Путин подписка на 50 000 души с искане Волгоград да си върне старото име, предаде Лента.ру. На сайта на Градската дума се уточнява, че решението на депутатите не е свързано с подписката, а се основава на искане на ветераните от Втората световна война.

Градът край Волга се е казвал Сталинград от 1925 до 1961 г. Преди това – от 1589 г. се е наричал Царицин.

Българската морска столица Варна също е носила името Сталин от 20 декември 1949 година до 20 октомври 1956 година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.