Срязват водопровода на с. Кръстилци заради радиоактивна вода

Радиоактивна вода в питейния водопровод на санданското село Кръстилци доказа изследване на Районната здравна инспекция в Благоевград. Проверката и лабораторните проби са направени по сигнал на жители от селото, съобщи БНР. От РЗИ са издали заповед за спиране на водоподаването. По-късно установяват, че водата отново е пусната и издават наказателно постановление на кмета на община Сандански Андон Тотев. Той път обяви, че ще обжалва наказателното постановление в съда, защото било направено всичко за предпазване на населението от радиоактивната вода, обаче местните правели каквото си искат.

След заповедта на РЗИ-Благоевград ние веднага спряхме водопровода чрез отрязване на самите тръби, но селяните си включват водопровода на самотек, обясни кметът и обеща да осигури водоснабдяване на селото с водоноски. Според него жителите на Кръстилци ползват вода от една чешма, която е годна за пиене.

Кметът на Сандански подложи на съмнение и резултатите от изследването на Районната здравна инспекция, тъй като според него урановата мина в близост до селото не работи повече от 35 години.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.