Срутиха се стени на природоматематическата гимназия в Казанлък

Поредица от срутвания унищожиха голяма част от сградата на природо-математическата гимназия в Казанлък, строена през 50-те години на ХХ век. Към 17 часа падна и стената на 2-рия етаж на гимназията, съобщи “Фокус”. Разрушени са и две от класните стаи на 2-рия етаж, но какви са пораженията не може да се каже, тъй като сградата е затворена и няма достъп до нея.

Срутванията започнаха по обяд с падането на стена при извършване на строителни дейности по изграждането на намиращия се в съседство с гимназията Национален център за природоматематически науки. Падналата стена е граничеща с този център. По проект е предвидено цялата тази стена да бъде съборена. Според директорът на училището Красимир Дамянов причината е в некачественото строителство на старата сграда.

Предстоят консултации и експертизи със строителни инженери и архитекти, които ще кажат какви действия ще се предприемат за възстановяване на сградата на училището. За инцидентът са уведомени всички органи, имащи отношение по случая. Според заместник-кмета Даниела Коева днешните срутвания няма да окажат влияние върху сроковете на изпълнение на Националния център за природоматематически науки. В Казанлък пристигна и проектантът на центъра.

Затворена за движение до второ нареждане ще бъде улицата, която се намира от източната страна на Математическа гимназия. Районът е обезопасен.

Строителна компания „Загора“, която извършва строителните дейности по изграждането на ново крило на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, предприе всички необходими обезопасителни мерки след срутване на част от сградата на учебното заведение. Това посочва компанията в своята позиция па случая, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.
От компанията са категорични, че е осигурена денонощна охрана на обекта, за да не бъдат допускани външни лица в двора на училището с оглед предотвратяването на евентуални инциденти. Установено е, че строителна компания „Загора“ има всички необходими разрешителни и сключен договор за извършването на строително-монтажните дейности. На този етапне е ясно дали фирмата изпълнител на проекта за природоматематическия център има вина за станалия инцидент. Тепърва това ще се изяснява.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.