Срещата Украйна-ЕС-САЩ-Русия ще е на 17 април в Женева

Четиристранната среща Украйна-ЕС-САЩ-Русия ще се състои на 17 април в Женева, предаде УНИАН, позовавайки се а Европейската служба за международна дейност. Очаква се в нея да участват първите дипломати на четирите страни, които ще насочат усилията си за намиране на политическо решение на кризата около Крим и начини за понижаване на напрежението в Източна Украйна.

„Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще вземе участие в срещата между ЕС, САЩ, Украйна и Русия, която ще се състои в Женева на 17 април за обсъждане на кризата в Украйна. ЕС е изцяло ангажиран с дипломатическите усилия за деескалиране на кризата в Украйна и търсенето на политическо решение”, се казва в съобщението на Европейската служба за международна дейност. – „Заедно с международната общност ЕС внася значителен принос в усилията за стабилизиране на ситуацията в Украйна”, се добавя в документа.

По-рано високопоставен дипломат от ЕС отхвърли предложението на руската страна в срещата в Женева да вземат участие представители на източните региони на Украйна, казвайки, че украинската делегация сама трябва да реши, кои ще бъдат в състава на нейната делегация.

В срещата в Женева ще вземат участие и. д. министър на външните работи на Украйна Андрей Дещица, върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън, държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.