Срещата между Ердоган и Путин се превърна в медиен спектакъл

 

Ръкостискане, светкавици, усмивки пред камерите. Срещата между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Анкара се превърна в огромен медиен спектакъл. Официалният повод за срещата: двамата държавни ръководители искаха заедно да отпразнуват първата копка за изграждането на първата турска АЕЦ “Аккую”. По данни на турските медии струващата 20 млрд. долара АЕЦ, която Русия изгражда край град Мерсин, ще покрива десет процента от турските потребности за електроенергия след влизането си в експлоатация.

И това не е първият съвместен проект между Турция и Русия в енергийната сфера. Шефът на истанбулското бюро на фондация “Хайнрих Бьол” – Кристиан Бракел подчертава значението на енергийното сътрудничество и за двете страни. „Русия е много важен партньор за турския газов пазар. Около 63 процента от всички доставки на природен газ идват от Русия. От известно време двете страни планират изграждането на газопровода “Турски поток”, по който ще тече газ и към ЕС. И двете страни печелят от това сътрудничество. Русия иска да засили влиянието си на европейския енергиен пазар, а Турция иска да се утвърди като енергиен разпределителен център“, казва той в разговор с Даниел Хайнрих от Deutsche Welle.

Турция и Русия си сътрудничат и в други сектори. По данни на Световната търговска организация (СТО) Турция внася най-много стоки от Русия след ЕС. 11 на сто от турския внос идват от Русия. Освен петрол и въглища, Русия изнася за Турция и желязо. Туризмът също играе съществена роля в икономическото сътрудничество между двете страни. Средно четири милиона руснаци почиват всяка година в Турция. В замяна на това Турция изнася за Русия аграрни продукти като лимони и слънчогледово семе, но преди всичко автомобилни части и резервни части за кораби. По данни на статистическата агенция на ООН, през 2016 година между двете страни са осъществени външнотърговски сделки на стойност 17 милиарда долара.

Независимо от добрите търговски връзки преди две години и половина отношенията между двете страни стигнаха почти до точката на замръзване. През ноември 2015 г. турските ВВС свалиха един руски боен самолет, който навлезе в турското въздушно пространство на път за Сирия. Самолетът се разби, а един пилот загина. Сега пък в района на Идлиб в северозападната част на Сирия отново се сблъскват диаметрално протовоположните интерси на Москва и Анкара. Експертът по въпросите за Сирия Сам Хелер е убеден, че съдбата на Идлиб ще бъде решена в задкулисни преговори между Турция и Русия. „В Идлиб са събрани най-големите врагове на Асад и по тази причина Русия може да даде зелена улица за офанзива на режима в провинцията“, казва той. Според него обаче, такава стъпка ще има последици за Турция, тъй като офанзивата ще предизвика бягството на стотици хиляди хора през границата с Турция. А Анкара иска да предотврати подобно нещо на всяка цена.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.