Среща Плевнелиев-Цацаров-Груев заради ДАНС

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес с главния прокурор Сотир Цацаров и с председателя на ВКС проф. Лазар Груев по повод приетите от Народното събрание промени в закона за ДАНС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Посочва се, че срещата е в съответствие с изразеното в петък желание на държавния глава да чуе възможно най-много мнения по темата и да се запознае с аргументите на политиците и на практикуващите магистрати.

Президентът Росен Плевнелиев оповести, че ще свика и Правния съвет към президентската институция. След това, в конституционно установения срок, държавният глава ще се произнесе по въпроса, съобщават от „Дондуков” 2.

Всъщност става дума за искането на депутатите от ПГ на ГЕРБ президентът Плевнелиев да наложи вето върху промените в закона за ДАНС, приети с гласовете на народните представители от левицата, ДПС и „Атака”, основната от които е изваждането на ГДБОП от МВР и преместването му под „шапката” на ДАНС.

Освен за налагането на президентско вето, от ГЕРБ настояват и за свикване на Съвета по национална сигурност, за да бъдат обсъдени промените в закона за ДАНС, които експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов оприличи на създаването на ново Гестапо, а заместникът му Цветан Цветанов коментира в Брюксел, че представляват заплаха не само за националната сгурност на България, но и за сигурността на самия Европейски съюз.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.