Среща на външните министри в Брюксел обсъжда действията на НАТО

Подкрепата на НАТО за Украйна и бъдещето на Афганистан са централни теми на срещата на външните министри на страните от алианса, която се провежда в Брюксел, предаде  БГНЕС.  Министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин ръководи нашата делегация на срещата на ниво външни министри на страните – членки на НАТО.

Основна цел на срещата е да подготви основните препоръки и становища относно политическия дневен ред за предстоящата среща на най-високо равнище на правителствените и държавни ръководители на Алианса, която е планирана за 4 и 5 септември тази година в Уелс.

На форума в белгийската столица са поканени върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност баронеса Катрин Аштън, както и външните министри на Украйна и Япония.

Подкрепата на НАТО за Украйна и бъдещето на Афганистан са във фокуса на този форум. Преди това обаче външните министри на НАТО ще анализират “политиката на отворените врати” като ще бъде направен преглед на степента на напредък и нивото на отношенията със страните – кандидатки за членство в НАТО – Грузия и страните от Западните Балкани /Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина/.

По детайлни дискусии се очакват на първата работна сесия на съвета на 25 юни. Външните министри ще направят преглед на мерките, предприети от алианса относно кризата Украйна – Русия. В отделна среща министрите на външните работи на НАТО ще разговарят с новия външен министър на Украйна, Павло Климкин относно развитието на кризата и възможностите за подкрепа в политически, финансов, военен, логистичен и управленски аспект.

На сесията посветена на Афганистан ще вземат участие Ершад Ахмади, заместник външен министър на Афганистан и специалният представител за Афганистан на генералният секретар на ООН, Жан Кубис. Очаква се министрите да подпишат оперативен план за промяна на мисията в Афганистан. Новата мисия “Решителна подкрепа” ще се концентрира върху обучение и подпомагане на афганистанските сили за сигурност. Но за да се изпълни планираното трябва да се довърши законовата рамка за уреждане на статута на силите на НАТО в Афганистан.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.