Средната заплата у нас стига 1039 лв. през 2017 г.

Минималната заплата остава 460 лв., КНСБ иска повишаване на доходите

 

Средната заплата в България ще се увеличи до 1039 лв.през 2017г., а през 2018 г. се очаква да достигне 1125 лв. Това показват прогнозите на икономистите на UniCredit Group, представени на финансовия форум Euromoney във Виена.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на декември 2016 г. средната заплата у нас е била 954лв.

Според анализаторите на UniCreditтази година ще има минимално ускоряване на растежа до 3.6% – едва с 0.1% спрямо 2016 г. Основният двигател на растежа ще бъдат вътрешното търсене и индивидуалното потребление.

„Индивидуалното потребление ще получи подкрепа от солидното повишение на заплатите, докато темповете, с които се създават нови работни места ще преминат на по-ниска предавка, тъй като недостигът на работна ръка вече ограничава увеличаването на икономическата активност в някои сектори“, заяви главният икономист на UniCredit Булбанк Кристофор Павлов.

Заплата от 1000 лв. месечно може да ви се струва много добре, но това оказва се  не е достатъчно за младите кандидат-служители. Това отчитат от агенции за подбор на персонал.  „В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв.

Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума“, обяснява експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.