Сраженията в източна Украйна спират след среща Путин и Буркалтер

След срещата на руския президент Владимир Путин с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркалтер сраженията в югоизточната част на Украйна спират, предаде “Интерфакс”.

Успокоява се обстановката в Донецк, Славянск и Мариупол. Сражения там не се водят. Украинската армия и активисти на “Десен сектор” не са се изтеглили. представител на щаба на силите за самоотбрана на Донбас.

Путин поиска призова представителите на Югоизточна Украйна да отложат насрочения за май реферндум за бъдещето на Донецка и Луганска област.

Путин отбеляза, че Русия призовава представителите на украинския Югоизток да предприемат тази стъпка, за да се създадат необходимите условия за диалог с властите в Киев.

„Наскоро говорих с федералния канцлер на Германия и г-жаМеркел предложи да организира кръгла маса, на която страните да седнат на преговори. Ние подкрепяме и смятаме, че това е добро предложение, като всячески ще се опитаме да допринесем за подобно развитие на ситуацията”, каза той.

В отговор на призива на Владимир Путин представители напроруските сепаратисти в Източна Украйна заявиха, че ще обмислят предложението на руския президент.

1 Comment

  1. Браво, Путин ги извади от задънената улица.

Leave a Reply

Your email address will not be published.