Сражения в Източна Украйна, хората се запасяват с храни

Продължават сраженията в редица градове на Източна Украйна между силите на управляващите в Киев и проруските сепаратисти, които властите определят като терористи, а руските медии – като опълченци или „привърженици на федерализацията на Украйна”. В продължаващите действия в рамките на обявената от Киев антитерористична операция участва милиция, специални части за борба с тероризма и дори бойци от Националната гвардия на Украйна.
Обстановката по места остава неясна.
Стреля се във всички райони на Славянск, чуват се и взривове, съобщават в социалните мрежи местни жители, предаде bTv. Съобщава се, че бойците на Националната гвардия на Украйна са започнали активно настъпление срещу барикадите и си пробиват път в града. Според местни хора украинските военни са обкръжили Славянск и не позволяват на мирните граждани да го напуснат, като обстрелват колите им. По непотвърдена информация към града се придвижват артилерийски установки „Град” (съвременен вариант на легендарната система „Катюша”).
Съобщения за стрелба има и от Мариупол и Донецк. Изказани бяха опасения, че блокадата на Славянск и други градове може да се превърне в хуманитарна катастрофа. Местните хора си купуват в консерви, булгур и брашно. Чакат на опашка за хляб и медикаменти. Според местните власти запасите са на привършване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.