Срамота: владици се вкопчиха в борба за трона

Вместо да се отдадат в служба на Бога и на дела в полза на паството си, архиереите на Българската православна църква се вкопчиха в братоубийствена схватка кой да наследи престола на починалия патриарх Максим.

Неизвестно защо жаждата за власт не е сред седемте смъртни гряха, но пък за сметка на това е на път да погуби душите на неколцина митрополити.

За жалост, пръв сред загубили страх от Бога и срам от вярващите е най-младият от владиците – Николай Пловдивски. Той оспори законността на избора на Кирил Варненски за временен настоятел на БПЦ; пак той на практика бойкотира заседанията на Светия Синод в следващите 40 дни; отново той започна открита компроматна война срещу събратята си по сан. И понеже сме в ХХІ век, владиката Николай громи митрополит Кирил от интернет-страницата на Пловдивската митрополия. От там научаваме, че докато дядо Николай плачел за патриарх Максим, митрополит Кирил е организирал пиршество в синодалната палата, за да полее своята изборна победа. И още: митрополит Николай, е напуснал заседанието на 10 ноември, не защото е бил разгневен от свалянето му от поста и.д. Софийски митрополит, а защото не искал да участва в пиршеството, на което щедро се е леело „скъпо уиски”.

Другият лагер също използва интернет-пространството и от сайта на „Двери на православието” осведоми вярващите, че „Пловдивският митрополит Николай оказва натиск върху гласувалите митрополити да се отметнат от вота си, за да се опорочи избора на митрополит Кирил за наместник-председател на Св. Синод, и евентуално митрополит Николай отново да поеме управлението на Софийска епархия”.

Както е известно, Великотърновският митрополит Григорий оттегли подписите си под протоколите за тайния избор на Кирил Варненски за временен настоятел и Софийски митрополит.

Всичко това се случва, образно казано, преди да са изгорели свещите върху гроба на патриарх Максим. Което най-малкото е непочтително, ако не и богохулно!

Покойният патриарх запази единството на Българската православна църква. Владиците му са на път да я унизят до край с борбата си за власт, с братоубийствените си борби, с демонстрацията на лукс и високомерие, ако щете дори – с липсата на страх от Бога.

Нека погледнем нещата и от друга гледна точка. Компроматната война в интернет няма как да стигне до очите и ушите на хилядите гладуващи миряни и затова няма да ги превърне във войници на един или друг владика, устремил се към патриаршеския престол. Но гладните и бездомните бездруго са достатъчно унижени и оскърбени от тази църква, която има имоти и бизнеси за милиарди, но раздава милостините си сякаш с капкомер.

Ако не Бог, то вярващите християни в България няма да простят гневът, алчността, завистта, лакомията, похотта, високомерието и леността у божи служители, обещали да прекарат живота си в пост и молитви!

Някои може би ще кажат: Господи, прости им, защото те не знаят какво правят?!

Но владиците знаят какво правят. И това е едновременно печално и грозно…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.