Сръбски дипломат изрази опасения за нова Балканска война

Албанските власти постоянно излизат с идеи за създаване на държава на всички албанци на Балканския полуостров, което може да доведе до нова голяма война в региона.

Това заяви сръбският посланик в Москва Славенко Терзич, цитиран от РИА Новости.

„Премиерът на Албания Сали Бериша повтори много пъти идеята за обединение на всички албанци на Балканите. Предизвикателства, които могат да доведат до нова балканска война, защото идеята за Велика Албания включва Сърбия, Черна гора, Македония и дори Гърция. Това е опасна игра, която се подкрепа от някои западни съюзници и те са много толерантни към изявленията на Бериша", каза Терзич.

В страните от бивша Югославия се увеличиха конфликтите с участието на албанско население. В Косово често възникват сблъсъци между сърби и албанци. Миналата година имаше сблъсъци между албанци и македонци в различни части на Македония, припомня РИА Новости.

Терзич заяви, че резкият ръст на радикалния ислям в Косово е сериозен проблем за цяла Европа, тъй като може да проникне и в други европейски страни.

„В Косово и Метохия много важен проблем е проникващият радикален политически ислям. Това е актуално в Босна и Херцеговина, Албания и Рашка област (Сърбия). Европейските власти забравят за това и много малко се пише. В Косово и Метохия за последните 14 години са построени повече от 600 нови медресета и джамии, в които се проповядва радикален ислям. Ние не сме против Исляма като религия. Но става въпрос, че Балканите са вратата за проникване на политическия ислям в Европа", каза още Терзич.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.