Спряха обществената поръчка за винетките

Спряха обществената поръчка за винетките

Спряна е обществена поръчка за електронни винетки, защото процедурата се обжалва. Това заяви пред БНТ шефът на Пътната агенция инж. Лазар Лазаров. По думите му, процедурата се обжалва от неизвестна за нас фирма – Мархинженеринг, която чрез профила, който виждаме в системата за данни, не се занимава и не ѝ е основна дейност изпълнението на електронни системи за управление на пътен трафик.

Но така или иначе има такава пусната основно срещу обявяването на процедурата и мотивите за удължаване на срока за подаване на документи и така или иначе КЗК се произнесе и очакваме дали жалбата ѝ в съда или с това ще приключи, добави Лазаров.

Подозираме, че това е жалба, която е пусната с цел да облекчи някого при подготвянето на документи или пък да отложи във времето изпълнението на тази система. С пускането на ТОЛ-системата реално се засягат много интереси, но най-вече на тези, които досега пътуваха почти безплатно по българските пътища, особено при преминаването на един граничен пункт от единия до другия край на България. За товарните автомобили това се осъществява за 10 евро – никъде в Европа няма преминаване на такава ниска цена. Дори в Гърция това е цената за преминаване на лек автомобил, да не говорим за европейските страни, където е десетократно по-висока, уточни Лазаров.

Според него, с въвеждането на електронната винетка, тя ще има предимството да важи от датата на закупуване до датата на изтичане на съответния срок. Тя ще бъде закупувана по няколко начина – в интернет, в пункт, както и досега, както и по банков път. “Ние сме отворили всички възможни средства, за да може да бъде закупена тази винетка. След това когато се въведе регистрационният номер на автомобила, той влиза в една база данни и от там нататък човека се чувства сигурен за купената винетка. Контролът ще бъде извършван по няколко начина – със стационарните камери и с мобилни екипи, които ще се занимават само със снимане на пътния трафик, т.е. съответния автомобил като мине да се провери дали той има закупен винетен стикер”, обясни още Лазар Лазаров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.