Спряха и дело срещу Цветан Цветанов заради депутатския имунитет

Очаквано и в изпълнение на действащите закони Софийският градски съд спря заради наличието на депутатски имунитет делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неупражнен контрол, довел до незаконно подслушване от съответните служби на МВР.
Преди ден по същата причина бе спряно и делото срещу Волен Сидеров за хулиганските му прояви на летище Варна преди повече от година.
Днес в съдебната зала адвокатът на Цветан Цветанов заяви, че е упълномощен от клиента си да заяви, че Цветанов отново се отказва от имунитета си и желае делото да продължи.

Това обаче не може да се случи, тъй като отказът от депутатски имунитет може да се декларира само при наличието на постъпило искане от главния прокурор до действащо Народно събрание. Едва след това народният представител, чийто имунитет се иска, може да декларира отказа си. Този казус вече беше “разигран” по време на предишния парламент, когато Цветанов се отказа от имунитета си, преди той да му бъде поискан, след което се наложи да повтори волеизлиянието си по начина, предвиден в закона.

Освен Цветан Цветанов, подсъдими по това дело са трима бивши директори на СДОТО, които прокуратурата обвинява, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Според обвинението, заради техните и на министър Цветанов действия са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Скандалът избухна преди повече от година след като бившият лидер на БСП Сергей Станишев информира в лична среща главния прокурор Сотир Цацаров, че разполага със сведения, според които специализирани автомобили на МВР, снабдени със специализирана техника извършват незаконни подслушвания. Последвалата проверка показа, че в редица случаи тези автомобили са подслушвали без съответната заповед, като по документи дори не са излизали от гаража на МВР, а един от обвиняемите дори успа да унищожи данните от харддиска в апаратурата на един от специализираните автомобили за подслушване. След което тези коли бяха иззети от МВР и “арестувани” в охраняван гараж на прокуратурата.

На снимката: Цветанов и адвокатът му Менко Менков на едно от заседанията на съда

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.