Спряха делото за клевета срещу Цветанов заради имунитета му

Софийският окръжен съд (СОС) спря делото за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, заведено от експредседателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Решението на магистратите е аргументирано с обстоятелството, че Цветан Цветанов се ползва с имунитет като депутат, което му осигурява неприкосновеност пред закона. Видимо е без значение вече анонсираното действие на държавното обвинение – това, че срещу Цветанов предстои повдигането на обвинение и вече внасеното искане от главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на Цветанов. След което Цветанов вероятно за втори път ще се откаже от същия този имунитет и т.н.

Но всичко това вероятно са спомени от бъдещето. В миналото бившият вътрешен министър беше даден на съд за клевета от съдия Мирослава Тодорова, след като Цветанов обяви, че тя е обслужвала организираната престъпност.

На първа инстанция Цветанов беше оправдан, след като пловдивската съдийка Екатерина Роглекова реши, че бившият вътрешен министър не е клеветил, а само критикувал Мирослава Тодорова, а решението беше мотивирано с “обстоен граматически и смислов анализ” на репликите на министъра в две последователни негови интервюта – пред в. “24 часа” на 23 януари 2012 г., а на другия ден – и пред бТВ.

С определение от 30 май тричленен състав на СОС с председател Олга Бояджиева и членове Недялка Николова и Любомир Крумов прецениха, че ход на делото не следва да бъде даван. Магистратите смятат, че към настоящия момент следва да се съобразят с резултатите от изборите на 12 май, т.е. с факта, че Цветанов е избран за депутат и в това си качество се ползва с имунитет.

Очаква се на 5 юни Цветанов да се откаже повторно от имунитета си. А иначе в момента зам.-председателят на ГЕРБ е в Брюксел, където споделя с колегите си от ЕНП своите притеснения, че правителството на Орешарски заплашва България с популизма си, също като кабинета на Оланд – Франция. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.