Спор дали отстраняването на Вл. Янева е на политическа основа

Ясен Тодоров: Покрай КТБ неоснователно отново се лепва петно върху съдебната система

Дали отстраняването на председателя на СГС Владимира Янева от поста й и като съдия е политически акт или прилагане на редовна практика спориха индиректно в ефира на държавните БНР и БНТ Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията и членът на ВСС Ясен Тодоров. И двамата обаче бяха единодушни в твърдението си, че съдебната ни система е подложена на много тежък външен, политически натиск.

Марков бе категоричен, че случаят с Владимира Янева (която е известна като близка семейна приятелка на Цв. Цветанов) е добре режисиран и политически.

“С отстраняването на Владимира Янева се създава впечатлението, че дори в случаите, когато има многобройни основания да се потърси отговорност от конкретни лица в органите на съдебната власт, остава неприятното впечатление, че това се прави на политическа основа, отколкото на чисто юридическа основа и това дава лоши сигнали, тъй като действително случаят със СГС години наред е в общественото пространство като крайно нуждаещ се от своевременна реакция. Напротив, много често управляващите сравнително нагло защитаваха това, което се случваше в СГС, за да се стигне сега до обратния вариант. За съжаление, причината за това е политическа, а не дължаща се на нарушенията”.

Това каза в интервю за БНР анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков.

На обратното мнение е членът на ВСС и председател на неговата Комисия по етика Ясен Тодоров.

“Няма никакви политически аспекти в отстраняването на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Предложението беше донякъде изненадващо за членовете на ВСС, но това е процедура, която е прилагана многократно. В случая по отношение на г-жа Янева има образувано наказателно производство, но няма повдигнато обвинение. Членовете на ВСС трябваше да се доверят на прокуратурата, тъй като документите по производството са секретни и те няма как да се запознаят с тях”.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Ясен Тодоров. Председателят на етичната комисия на Висшия съдебен съвет обясни, че на следващото заседание на ВСС ще бъде избран заместник на Владимира Янева, който да изпълнява функциите й, докато производството срещу нея приключи.

По думите на Ясен Тодоров, съдебната система е била островът на стабилността, но сега, за голямо съжаление, тази стабилност се разклаща. Тодоров призова да не “сатанизираме г-жа Янева и съдиите като цяло, тъй като магистратите, които имат право да издават разрешение за използване на СРС сега са между чука и наковалнята”.

Според Ясен Тодоров съдебната ни система е подложена на много тежък външен, политически натиск. Крайно пагубно е общественото мнение да диктува правораздаването, добави членът на ВСС в студиото на БНТ.

По същото време пред микрофоните на БНР Димитър Марков коментира, че както в редица други случаи и при отстраняването на Владимира Янева, “се създава впечатлението, че ВСС действа под натиск”, като в същото време за самият ВСС е удобно да заеме тази отбранителна позиция и да твърди, че всички решения, които се взимат, са продиктувани от изпълнителната власт.

Марков обвини в прав текст ВСС, че откакто е създаден е направил достатъчно, за да скъса връзката с магистратите: многократно се конфронтира с професионалните сдружения на съдиите, а диалогът отдавна е прекъснат.

Марков продължи с критиката си към ВСС и в коментара си по отношение на предстоящия избор на заместник на Владимира Янева.

“Не очаквам сериозна промяна в курса от страна на ВСС. Надявам се все пак да се подходи по-открито и да се стигне до един диалог поне с магистратската общност, която работи в самия съд. Надявам се това да се случи. Въпреки това съм скептично настроен, защото смятам, че целият случай е добре режисиран, всичко това е добре подготвено и изборът на изпълняващ длъжността е част от този сценарий, който още в самото начало е бил обсъден и до известна степен решен”, заяви представителят на Центъра за изследване на демокрацията.

На снимката: Членът на ВСС Ясен Тодоров

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.