Спор за 1 300 000 лв. остави БНР без съвременна музика

„Спор за 1 300 000 лв. остави БНР без съвременна музика”, пише в заглавие на обширен материал СЕГА. От началото на 2017 г., общественото радио все още няма договор с “Музикаутор”. Дружеството управлява авторските права на огромна част от композиторите, авторите на текстове и издателите на музика в България и по света – общо 14 милиона произведения. До решаването на конфликта националната медия ще излъчва само класическа и народна музика, както и творби, за които не се дължат авторски права.

Преговорите вървят от средата на м.г., но едва в края на декември Съветът за електронни медии излезе с декларация, че след Нова година ще се нагърби с ролята на посредник. “Музикаутор” претендира от 2017 г. БНР да започне да му плаща не 1% от държавната субсидия и 4.55% от приходите си от реклама, както е било досега, а 4.4% от брутните си приходи. От дружеството твърдят, че действат в съответствие с решение на Административен съд-София, което позволява на дружеството да поиска по-високи възнаграждения от страна на БНР. Според радиото “Музикаутор” действа от позицията на монополист, офертата му е непосилна за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности. Генералният директор на националното радио Александър Велев коментира, че медията не е против да плаща авторски права, а е срещу тройното повишение на таксата. Велев призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР.

Споровете между медии и дружества за управление на авторски права вървят вече над 20 г., а досега “Музикаутор” бе известно като сдружение, което по-рядко се замесва в скандали и работи диалогично с ползвателите. В миналото основните търкания бяха между ПРОФОН и частните радиа и телевизии.

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов призова организацията за защита на авторските права “Музикаутор” да не действа силово спрямо Българското национално радио. Министерство на културата обясни обаче вчера, че още не е утвърдило увеличения трикратно от “Музикаутор” размер на възнагражденията за авторски права, каквато е законовата процедура. Именно заради това Рашидов настоя двете страни да намерят консенсу.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.