Спор във ВСС дали да се даде висока оценка на прокуратурата

Висшият съдебен съвет няма за подаде оставка

Висшият съдебен съвет прие доклада на главния прокурор Сотир Цацаров за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2014 година. По време на обсъждането членът на ВСС Михаил Кожарев предложи ВСС да даде висока оценка за работа на прокуратурата за 2014 година, като отбеляза активното й участие по отношение на съдебната реформа и изтъкна, че институцията е приела план за действие, който е съобразен с препоръките на Европейската комисия. Кожарев изрази и удовлетворението си от направените предложения за законодателни промени.

„Не остана нищо укрито от обществото и от нас. Прокуратурата допринася за напредъка на съдебната реформа в България, нека да изразим оценката си”, каза Михаил Кожарев, цитиран от агенция Фокус. Във връзка с направеното предложение, Камен Иванов заяви, че Конституцията е пределно ясна по отношение на това и подчерта, че ВСС няма право да пише оценки, а има функциите само да изслуша и приеме доклада.

Главният прокурор Сотир Цацаров се съгласи с Камен Иванов и подчерта, че отношението на ВСС се изразява в приемането или не приемането на доклада. Освен това главният прокурор припомни, че отчетите на прокуратурата направени за 2012 г. и 2013 г. отлежават в Народното събрание и допълни, че най-вероятно съдбата и на този отчет ще е същата.

Недоволство у главният прокурор, обаче предизвика отсъствието на министъра на правосъдието Христо Иванов по време на обсъждането. Главният прокурор припомни и това, че от месец и половина във ВСС лежи отчет по план за действие на прокуратурата, който до момента не е намерил място в дневния ред на Висшия съдебен съвет.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.