Спират проект за джендър образование в училищата

Заради общественото напрежение, породено покрай дебата по текстовете на Истанбулската конвенция, Министерството на образованието ще спре засега сътрудничеството си по подкрепен през 2013 г. проект на неправителствена организация. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.  Става въпрос за фондация “Джендър образование, изследвания и технологии”, която от 2013 година провежда конкурс за училище без насилие и стереотипи, определени от пола. Пред Би Ти Ви заместник-министърът Деница Сачева каза, че няма анкета в училищата, която да иска от учениците да попълват данни за сексуалната си ориентация, какво обличат и коя тоалетна предпочитат да посещават. Анкетата е сред учителите.

Сега ще се въздържим от провеждането на това проучване, обясни министърът днес. Допълни, че покрай споровете за Истанбулската конвенция се е видяло, че този дебат е полезен, защото трябва да има относителен обществен консенсус за ценностите, които да се предават на децата.

 

Трябва да бъдем сдържани и предпазливи, докато не се проведе този обществен дебат. По същия начин водим дебата за религията в училище. Ще изчакаме дебата, проектът не е най-важната ни задача, обяви министърът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.