Спират блокове в ТЕЦ “Марица” 1, 2, 3 заради ниско потребление

Заради изключително ниския износ на електроенергия от страната, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1 300 мегавата, както и свитото вътрешно потребление от 3 600 мегавата през деня и 3 300 мегавата през нощта, ЕСО е разпоредил спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица Изток 2", блок 2 в ТЕЦ "Марица Изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица Изток 3". Това съобщиха от Електроенергийния системен оператор. От ръководството съобщиха, че от утре отново ще възобновят производството, ако потреблението се увеличи.

Намаляването на мощностите е с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната, посочват от оператора. В системата няма включени мощности и от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Димитровград". От системния оператор съобщиха, че тази  година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ, посочват от ЕСО. Средното производство от соларни мощности днес, 3 март, се движи в рамките на 750 мегавата.

Още в петък от Централно диспечерско управление към ЕСО са разпоредили на всички термични централи да разтоварят мощностите и да работят на строго минимални товари, защото няма потребление в България.

Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те част от микса, който ДКЕВР определя, подчертават от ЕСО.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.