Спирането на “Южен поток” може да струва скъпо на “Газпром”

Прекратяването на проекта “Южен поток” създава скъпи главоболия на “Газпром”, пише руският икономически всекидневник РБК, цитиран от БНТ. Статията е по повод иска за 759 млн. евро, отправен към руския газов гигант от италианския подизпълнител “Сайпем”, който беше избран да строи подводната част на газопровода. Компанията е подала иска за арбитражно дело в Международната търговска палата в Париж срещу свързаната с Газпром фирма “Саут стрийм транспорт БВ” (ССТ-БВ), която трябваше да бъде оператор на строежа на подводната част на газопровода по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна. Но след като проектът пропаднал заради възраженията на ЕС, той бил заменен с т.нар. “Турски поток” пак по дъното на Черно море. За неговата реализация “Газпром” отново привлякъл италианската “Сайпем” и дори й платил 300 млн. долара за престоя на нейните кораби в българското пристанище Бургас. Но скоро след като флотилията на “Сайпем” пристигнала от Бургас в руското пристанище Анапа от другата страна на Черно море, за да започне строежа, “Газпром” прекратил и този договор заради рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция.

ССТ-БВ опитал да постигне уреждане на спора по мирен път, но италианският изпълнител е решил да води дело. Целият развален договор със ССТ-БВ в подадения иск се оценява на 1,2 млрд. евро. Самата сума на иска – 759 млн. евро – се получава от оценката на вече извършените от италианския подизпълнител работи по строежа на “Южен поток”.

РБК цитира руски юридически експерт, според когото шансовете на италианската компания в международния арбитраж в Париж са високи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.