След стрелба неутрализираха стрелеца от Лясковец

Приключила е специализираната полицейска операция по залавянето на 53-годишния психично болен Петко Савов от Лясковец, който тази сутрин уби един и рани трима полицаи, след което се барикадира в дома си. По информация на „Фокус” стрелецът е ранен и откаран с линейка, охранявана от пет полицейски коли.
Преди това спецчасти бяха обградили къщата на Петко Савов. В Лясковец е и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде „Фокус”. Агенцията допълва, че четирима психолози разговарят с мъжа, но нямат успех. Жителите на съседните сгради са евакуирани, а живеещите в самата триетажна кооперация са се качили на последния, трети етаж.
Тук е и директорът на съседното училище СОУ „Максим Райкович” – Николай Кожухаров – който съобщи, че от четири месеца насам няколкократно е получавал писма от Петко Савов, съдържащи заплахи за саморазправа. Кожухаров е сигнализирал полицията на 20 февруари, след което полицаи започват да дежурят около училището. По думите на училищния директор, ученици са казвали, че са виждали Петко Савов да се разхожда с оръжие.
Стана ясно, че споделената причина за заплахите и действията на Петко Савов е че живее в дискомфорт с майка си и шумът на децата много го дразни.
Директорът на училището е разбрал за стрелбата в 5,30 часа от параджията на училището. Самият стрелец не излиза от дома си, с необходимите битови продукти го е снабдявала майка му, която е на 75 години.
По непотвърдена информация, 53-годишният мъж е работил в чужбина и е бил ловец.
Няма подадени жалби срещу психично болния Петко Савов в Лясковец, каза Ивелина Гецова, кмет на Лясковец. Тя допълни, че има жалба има от Петко Савов до директора на училището, който я препратил до полицията. „Децата му пречат, че вдигат шум, отправяли заплахи срещу него, и впоследствие директорът е информирал органите на реда”, обясни Гецова.
Лидерът на “България без цензура” Николай Бареков поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради провала на полицейската операция в Лясковец, при която загина един полицай и тежко бяха ранени други трима.
“Цветлин Йовчев се провали като вътрешен министър и трябва да поеме политическа отговорност, а не да си измива ръцете с уволнението на негови подчинени. В политически план на дневен ред е оставката на вътрешния министър и аз като лидер на най-голямата извънпарламентарна партия поставям този въпрос. Той незабавно трябва да си подаде оставката”, каза лидерът на “България без цензура”. Бареков припомни, че това е третият провал в съвременната история на МВР, след “ювелирната” операция в квартал “Белите брези” и операцията за Чакъра, която бе водена от Бойко Борисов. Операцията на МВР е безобразна!”, категоричен е Бареков. Според него шефът на местната полиция също трябва незабавно да си отиде, но Йовчев е основният, който трябва да понесе отговорност заради курбана, в който отидоха трима полицаи.
Да се свика КСНС, за да говорим за битовата сигурност, защото престъпниците започнаха вече да убиват полицаи и да стрелят по децата ни, призова още Бареков.
Междувременно директорът на болницата във Велико Търново д-р Филев съобщи, че няма непосредствена опасност за живота на тримата ранени полицаи, а състоянието на тримата полицаи е стабилизирано, въпреки, че раните са тежки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.