Спешните отделения няма да се приватизират

Спешните отделения няма да могат да се приватизират. Това съобщи пред журналисти зам.-здравния министър Ваньо Шарков пред журналисти в НЗОК. Той заяви, че не знае за списък от 67 болници, които отпадат от забранителния списък, както бе съобщено от някои медии. Шарков обясни, че ще могат да бъдат приватизирани и отделни сегменти(отделения), не е задължително това да стане цялото. Спешните отделения са държавен ангажимент и няма да се приватизират.

„Отпушването на приватизацията дава възможност на частния капитал на инвестира в съществуващите лечебни заведения, а не непременно да прави нови”, коментира Шарков.

От края на 2001 г., когато беше забранена приватизацията, досега в България имало построени над 100 нови лечебни заведения.

„Ние даваме възможност да бъдат насочени усилията на практика в съществуващите лечебни заведения, за да бъдат направени те по-добри за пациентите, като сме създали условия, които да защитят лечебната дейност”, допълни зам.-министърът на здравеопазването.

Той изтъкна, че са записали изрично в закона, че дейността на едно лечебно заведение след неговата приватизация трябва да се запази същата.

Шарков подробно описа процеса, по който ще се действа и, по думите му, ясно е разписано кой взема решението.

Когато се касае за областна болница, решението се взима от Общото събрание, в което има представители на всички общини. „Не може да има никакво съмнение, че някой може да се опита задкулисно  зад тези хора, които са собственици на капитала на  лечебното заведение, да направи някаква приватизация”, увери той и допълни, че не знае за какъв списък става дума и не е виждал такъв.

След като се заяви инвестиционно намерение, Общото събрание се събира заедно със Съвета на директорите на конкретната болница и взимат решение. След това то се внася в Здравното министерство, където трябва да бъде оценено и внесено за решение на Министерски съвет. Ако се прецени, че това е добро за болницата и пациентите, тогава кандидатът инвестира в това отделение. Инвеститорът трябва да посочи в инвестиционното си намерение какво иска да прави.

Проблемът е, че до момента никой инвеститор не е проявил интерес към вече съществуващите големи болници и тяхната база, която е в окаяно състояние.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.