Спасителните операции по издирването на Боян Петров вървят към прекратяване

Спасителните операции по въздух и земя за издирването на Боян Петров вървят към своя край, съобщиха от екипа на българския алпинист. По план в понеделник двата спасителни екипа трябваше да слязат от лагер 3 и да огледат повторно района на лагер 2 за евентуални следи. По последна информация обаче времето се е влошило рязко и в момента всички наземни екипи бързат към базовия лагер на 5000 метра височина. Спасителните хеликоптери днес също са били в готовност за излитане, но времето така и не е позволило полети.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато е забелязан последно да поема към връх Шиша Пангма. Операцията по издирването му започна на 6-и май, но едва тази събота времето позволи полети с хеликоптер, а наземните екипи успяха да достигнат до лагер 2 на 6700 метра и лагер 3 на 7400 метра височина.

В неделя китайският спасителен екип е достигнал на 10 метра от самия връх Шиша Пангма, но така и не е открил следи от Боян Петров. На връщане в близост до Лагер 3 са намерени инсулин и инсулиновата му помпа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.