Спасението на Калинка Пенчева е в ръцете на Тотю Младенов

Инспекцията по труда, която е на подчинение на министър Тотю Младенов ще реши казуса дали да бъде уволнена скандално известната пиарка на ОД МВР – Варна Калинка Пенчева, или не. Това съобщи пресцентъра на МВР.   Казусът  е в министерството на труда и социалната политика, защото  Пенчева е майка на малко дете и се ползва от специалната закрила на закона.
Сагата с Пенчева, която бе наречена поредната Кaлинка, започна с репортаж по  bTV. В него ясно се чува как  пресаташето Пенчева нарича „селски глупак“ гражданина Боян Максимов, защото е снимал спящи полицаи в патрулка и е разпространил снимката в социалните мрежи. Максимов се оплака от полицейски тормоз, който му бил наложен след като публикувал снимката.
След като Калинка Пенчева обиди Максимов и заяви, че той не заслужава внимание, социалните мрежи се взривиха от възмущение. Това принуди министър-председателят Бойко Борисов, който е близък с Пенчева и е кръстник на детето й, да поиска нейното уволнение.
След това обаче последва проверка по случая, назначена от вътрешния министър Цветан Цветанов.
Именно тя е приключила с предложение за уволнение, заради нарушение на четири точки от Етичния кодекс на МВР. Те са свързани с несъобразяване със законността на действията на държавните служители на МВР, с непазене на доброто име на институцията, както и с неспазване на задълженията за даване на личен пример и за стриктно и безпристрастно изпълнение на служебните задължения. 
Вътрешният министър Цветан Цветанов е получил предложението на дисциплинарно  разследващия орган за уволнение на Калина Пенчева, но ще вземе окончателно решение след като пристигне становището по случая и на социалното министерство, става ясно от съобщението на МВР.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.