Спас Русев купува “Виваком” за 330 млн. евро

Проведеният в Лондон търг за продажба на българския телекомуникационен оператор “Виваком” е спечелен от Спас Русев с оферта от 330 млн. евро, съобщи “Дарик”.

До продажбата на “Виваком” се стигна заради невъзможността да бъде погасен мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ Кепитъл, която изчака 6 месеца след крайния срок и обяви „Виваком” за продажба.

В крайната фаза на търга освен Спас Русев участва и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос. Фондът за гарантиране на влоговете също следи развоя на сделката, тъй като институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от КТБ в посока към телекома. С тази сума – пари на вложители на банката, се смята, че е бил закупен делът на Цветан Василев във “Виваком”.

Спас Русев е бив директор на Агенцията за чуждестранна помощ (1991 г.), известен е като царски лобист, бивш собственик на “Телелинк”, издател на сп. “Его”, посочван е като купувач на столичния хотел “Радисън” през 2012 година.
Смята се, че именно Спас Русев организира и довежда в България групата на т.н.”юпита”, която в правителството на Симеон Сакскобургготски оглави икономиката на страната – Николай Василев, Милен Велчев, Пламен Петров, Любка Качакова и други. Затова Владимир Каролев го нарича „духовен баща на икономическия екип“.

Името му нашумя покрай така нар. яхтен скандал през 2003 г., когато от взривената кола на Иван Тодоров-Доктора изскочиха мистериозни снимки на контрабандиста направени на яхта в Монако. На снимките са Спас Русев, Иван Тодоров-Доктора, тогавашният финансов министър Милен Велчев, транспортният министър Пламен Петров и депутата Мирослав Севлиевски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.