Спад с 28% на деловите пътувания към София през май и юни

С близо 28% са спаднали деловите пътувания към София през месеците май и юни, съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от „Фокус”.  Според него, от една страна, деловите пътувания са намалели заради промените по върховете на държавата. Драганов коментира, че липсата на партньор, както по отношение на евентуалните срещи с държавната администрация или с бизнеса, не могат да бъдат предвидени в тази ситуация, в която не се знае все още кой каква позиция заема. Освен това и софийските хотели търпели загуби от спада на деловите и бизнес посещения.

В последно време всекидневните демонстрации промениха маршрутите на традиционни туроператори, които извършват обиколни програми, допълни Драганов. Една част от тези програми са отпаднали и изместени, а друга част – силно редуцирани, обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма. Причината е в затварянето на улиците и това, че демонстрациите се намират в централната част на града, където са и основните туристически атракции, предмет на обиколните програми.

Румен Драганов прогнозира, че все пак политическите събития и протестите не се отразяват по същия начин на масовия туризъм, така както на деловите пътувания. Според Драганов масовият туризъм е далеч от центъра на събитията и по принцип няма да ги усети въобще.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.