Сп. „Еспресо” пише за педофилия в софийско сиропиталище

Италианското списание "Еспресо" публикува шокираща статия за случаи на педофилия в български дом за деца, лишени от родителски грижи. Тя е основана на свидетелствата на три български деца, осиновени преди няколко месеца от италиански семейства, съобщават български електронни медии.

Три осиновени деца – две момчета на 10 и 11 години и едно момиче, ненавършило 9 години са разказали на приемните си родители в Италия за ужасяващо сексуално насилие, на което са били подложени, докато са били в дома за изоставени деца в България. Според свидетелствата им, някои от децата от дома на 12-13-годишна възраст всяка вечер са влизали в стаите на по-малките, дори и на 3-годишните и са ги биели и изнасилвали, докато възпитателките в дома, намиращ се недалече от София, са знаели за това, но не са се намесили.

Освен това децата от дома са станали жертва и на възрастни педофили, които през почивните дни са ги водели в хотел-дискотека и са ги заставяли да проституират, като са правели снимки и видеозаписи на насилието. Децата са били принуждавани с бой и заплашвани с пистолет, били са им слагани и белезници.

Според италианските психолози свидетелствата на трите осиновени български деца изглеждат напълно достоверни. По думите им, за шестте години, прекарани в дома, около 100 деца като тях са станали жертва на педофили. При осиновяването им директорката на дома ги е заплашила, че ако разкажат какво се е случвало, ще бъдат върнати отново в България.

Списание "Еспресо" пише, че Асоциацията за международно осиновяване "Кай" и италианското социално министерство са сигнализирали за случая на българските власти, но опасенията са, че насилието в домовете за деца в България продължава и сега.

От Агенцията за закрила на детето у нас са потвърдили за "Хоризонт", че са информирани за случая, но с него ще се занимае правосъдието.

В края на декември в българското министерство на правосъдието е постъпил сигнал за сексуално насилие над деца, докато са били в социален дом в София. От пресцентъра на правосъдното министерство уточниха, че сигналът е от анонимен мъжки глас и първоначално е подаден по телефона в Агенцията за закрила на детето, която го е предала в правосъдното ведомство, съобщи БНР.

Още в края на 2012 година правосъдните органи са започнали проверка на всички осиновявания в Италия. Поискано е съдействие и от италианските власти. Проверката продължава и в момента. Все още не е уточнено в кой дом са пребивавали българчетата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.