Сова Харис: При избори сега влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ

Ако парламентарните избори са днес в парламента ще влязат пет партии и коалиции: ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и Реформаторският блок. Това сочат данните от социологическото проучване на Сова Харис по поръчка на Агенция БГНЕС.

При сегашните електорални нагласи ГЕРБ получава 43.2%, БСП – 31.4%, ДПС -11.1%, България без цензура 7.3% и Реформаторският блок 7.1%. На този етап малко повече от половината избиратели отговарят, че със сигурност ще гласуват и вече са решили за кого.

В абсолютни числа това представлява между 3 300 000 и 3 400 000 гласа. Трябва да поясним, че тази хипотеза издигаме на базата на наша експертна оценка, според която гласоподавателите в страната са около 5 800 000 души, се казва в анализа на Васил Тончев от Сова Харис.

При така заявената активност за преодоляване на 4-процентната бариера ще са необходими между 130 000 и 140 000 гласа. Засега на Патриотичния фронт и на АБВ не им достигат по около 20 000 – 30 000 гласа, за да може някой от тях да стане 6-ти член на 43-тото Народно събрание. Останалите участници в изборната надпревара са далече от необходимия минимум, подчертава Тончев. Според социолога, предварително може да се твърди, че ГЕРБ се очертава като следващия мандатоносител, тъй като ще получи най-много гласове.

Новият момент в настоящата ситуация е присъствието на партията, водена от Николай Бареков. ББЦ е на път да заеме място в центъра на политическото пространство, което да й отреди съществена роля при формирането на следващите парламентарни конфигурации, коментира директорът на Сова Харис. По думите на Васил Тончев, изглежда, че новият член на коалицията – ЛИДЕР – се вписва добре в характеристиките на поддръжниците на проекта, като сега структурата изглежда по-хомогенна и шансовете й за значително присъствие в следващия парламент се стабилизират и нарастват.

АТАКА засега не показва признаци за реанимация. Нишата на националистите по-скоро може да бъде заета от новото обединение между НФСБ и ВМРО-БНД. С предлагания от тази конфигурация много по-овладян модел на национализъм, шансовете й са за доста по-дълъг живот от един парламентарен мандат.

Според Тончев на предстоящите избори АБВ ще получи втори шанс да се опита да спечели значимо присъствие в политическия живот на страната. Като че ли обаче за левите избиратели става все по-трудно да различат политическата линия на партията на Георги Първанов от тази на утвърдената левица.

Структурата на политическите предпочитания в голяма степен възпроизвежда тази от предишната година. Ако на предстоящите избори тези резултати се потвърдят в значителна степен, можем с основание да предположим, че ще бъде много трудно да се състави устойчива конфигурация за следващо мнозинство, коментира още Васил Тончев.

Проучването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю в периода 25 – 30 август 2014 г. и обхваща 1000 души. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.

Графика: БГНЕС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.