“Сова Харис”: Невъзможен е български вариант на “Сириза”

Преобладаващата част от левите симпатизанти не виждат нужда от нов политически проект в лявото пространство. Данните показват, че като цяло хората в страната не виждат алтернатива на интеграцията ни в ЕС. Това ни дава основания да направим извода, че български вариант на Сириза е невъзможен. Избирателите не виждат национален потенциал за подобно упражение.

Това коментират социолозите от “Сова Харис” във връзка с новото си изследване „Обществени нагласи към събитията в лявото политическо пространство в България“, направено по поръчка на агенция “Фокус”. Проучването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю и обхваща 1000 души.

Като разглеждаме основата, върху която се изгражда политическата структура в нашата страна виждаме, че идеологическите нагласи са разпределени в четири сравнително равностойни групи. Между лявото, центъра, дясното и политически незаангажираните лица съществува паритет. Възниква въпросът откъде идва значителната разлика в подкрепата към основните политически сили. Анализът на данните показва, че ГЕРБ увеличава поддръжката си като навлиза в центристкото пространство, докато БСП не успява изцяло да ангажира дори хората с леви убеждения, се изтъква в коментара към проучването на обществените нагласи. Прогнозата е, че на БСП й предстои тежък конгрес. Традицията показва, че действащият лидер обикновено се е налагал като печеливш избор, като най-вероятно и сега ще стане така. Значителна част от симпатизантите на БСП обаче вярват, че след конгреса ще излязат обединени зад новоизбраното ръководство.

На предстоящите избори за президент, най-избираемите лица от структурите на БСП са Михаил Миков- 11.3%, Илияна Йотова-10.8%, Корнелия Нинова-10.7% и Янаки Стоилов -9%, показват данните от проучването на „Сова Харис“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.