“Сова Харис”: ГЕРБ-23%, БСП-15,2%, ДПС-8%, ББЦ-5,9%

Шест политически сили имат шанс да попаднат в следващия парламент. В момента електоралните нагласи по същество в значителна степен повтарят разпределението на гласовете от изборите за Европейски парламент през май т.г. Това показва изследване на агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания “Сова Харис”, проведено по поръчка на БГНЕС.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП – 15,2%. На трето място е Движението за права и свободи, за което ще гласуват 8%. То е следвано от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с на подкрепата на 2,7%, но анализаторите на “Сова Харис” смятат, че партията на Георги Първанов е на ръба и има своите шансове. В същото време от “Сова Харис” оценяват като малка вероятността в следващото Народно събрание да влязат представители на националистическите формации. Данните от изследването показват, че зЗа Атака биха гласували 1,3%, а за НФСБ – 1%.

Лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ водят класацията по популярност. На въпрос кои са петимата водещи политици в България, участниците в проучването посочват Бойко Борисов с 48,1%; Сергей Станишев с 27,2%; Лютви Местан с 21,7%; Георги Първанов със 17,1%; Росен Плевнелиев с 14,2%.

Шести е лидерът на ББЦ Николай Бареков с 12,9%, следват от почетния председател на ДПС Ахмед Доган с 9,7%. На осмо място е премиерът Пламен Орешарски с 8%.

“Този факт можем да си обясним с обстоятелството, че това са хората, от чиито действия и компетентност зависи вземането на най-важните решения в държавата. В челната десетка намират място и действащите към момента президент и министър-председател”, отбелязват от “Сова Харис”, информира БГНЕС. Авторите на проучването подчертават, че политическата обстановка в България е нестабилна, а структурата на политическите нагласи – неустойчива.

“Доверието в институциите е на критично ниско ниво. Болшинството от избирателите не намират политически субект, на когото да гласуват доверие да ги представлява. В тази ситуация на данните от социологически изследвания трябва да се гледа като на ориентир, а не като на предизборна прогноза”, коментират социолозите от “Сова Харис”.

Изследването е направено в периода от 9 до 15 юли 2014 г. То е представително за пълнолетното население на България. Проучването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю и обхваща 1000 души на територията на страната. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.