“Сова Харис”: БСП с 31-35%, ГЕРБ с 28-32%, ББЦ с 9- 11%, ДПС с 8.5 – 10.5%

Данните от изследване на “Сова Харис”, показват, че ако евровотът беше днес, БСП получава 31-35%, ГЕРБ – 28-32%, ББЦ – 9- 11%, ДПС – 8.5 – 10.5%. Проучването регистрира лек ръст на твърдо решилите да гласуват и те вече са 45% от имащите право на глас. Това предполага, че в неделя около 2,6 млн. души ще отидат до урните.

При очакваната избирателна активност анализаторите от “Сова Харис” изтъкват, че БСП и ГЕРБ са недостижими като електорална подкрепа, като се очертава всяка от тези партии да привлече по около 1/3 от избирателите с готовност да гласуват. Тенденцията през последния месец е леко подобрение на резултата на ГЕРБ, докато БСП запазва предишното си ниво. Същевременно в левия спектър АБВ успява да привлече няколко процента от традиционния електорат на БСП. Въпреки това при ниското равнище на активност социалистите имат известна преднина и се очертават като най-вероятният победител на изборите.

Резултатите отреждат трето място на коалицията около ББЦ.

Данните от изследването показват, че Европейската тема още не е особено близка за електората, подкрепящ ДПС. Движението обаче е доказало, че разполага с добре изградена изборна машина и умее да мобилизира привържениците си. Поради това няма да е изненада, ако и този път ни изненада с висок резултат. Досегашните позиции на партията, ръководена от Лютви Местан, изглеждат напълно защитими и на предстоящите избори.

Резултатите показват, че още три формации имат шансове да се преборят за място в Европейския парламент. Това са АБВ, Реформаторският блок и Атака.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.