„Сова Харис“: БСП – 19,2%, ГЕРБ – 17%, ДПС – 6,2%, ББЦ – 5,5%

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 19,2% от избирателите, за ГЕРБ – 17,0%, за ДПС – 6,2%, показва проучване на агенция „Сова Харис“ за нагласите на българите през последния месец, цитирано от в. „Преса“. На четвърто място би се наредила „България без цензура“ с 5,5%, а на пето – Реформаторският блок с 4,1%.

Коалицията „България без цензура“-ВМРО-БНД-ЗНС и др. се очертава като новото явление на българската политическа сцена, коментират социолозите. Подкрепата за нея се задържа на ниво около 6% от всички гласоподаватели, което е не само гаранция за присъствие в Европейския парламент, но и й дава възможност да се превърне в балансьор на българското политическо пространство. Засега спойката между формацията на Николай Бареков и утвърдили се партии като тези на войводите и земеделците стои органично и предвещава по-дълго и значително присъствие в политическия живот и след евровота.

Проучването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю в периода 23-28 април 2014 г. и обхваща 1000 души. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.