Сова Харис: 2/3 от българите “за” затваряне на изборните секции в Турция

Две трети от българите, т. е. 62,5 % , одобряват идеята за затваряне на изборните секции в Турция. Това сочи резултатът от експресно телефонно проучване на “Сова Харис” в големите градове на България.

Проучването е направено в периода 18-19 септември сред 600 пълнолетни български граждани и е поръчано от агенция БГНЕС.

В навечерието на предстоящите предсрочни парламентарни избори темата за гласуването зад граница отново придоби актуалност.

Отчита се, че в Турция е най-голям броят на секциите извън страната. В публичното пространство се появиха съмнения относно прозрачността и осъществяването на контрол върху формирането на избирателни секции и коректното провеждане на предсрочния парламентарен вот в Турция.

Според данни от експресното проучване близо две трети от анкетираните одобряват идеята за затваряне на изборните секции в Република Турция. Това мнение е подкрепено от 64% от мъжете и 61% от жените; близо 71% от младите (18-30 години), 65% от 41-50-годишните, 60% от хората на възраст между 31-40, 60% от възрастните (над 61 години), 57% от 51-60-годишните.

Приблизително 27% отхвърлят идеята за затваряне на изборни секции в Турция.

Обществените нагласи не са еднозначни относно идеята за затваряне на границата между България и Турция между 1 и 6 октомври с цел недопускане на туристически автобуси за празника Курбан Байрам.

Съмненията в публичното пространство се пораждат от близостта на датите на провеждането на мюсюлманския празник (4 октомври) с изборния ден в България (5 октомври) и притесненията за злоупотреби.

Близо 47% от пълнолетните български граждани, жители на големи градове в страната, одобряват крайната мярка за блокада на границата. На това мнение са: всеки втори с висше образование и 44% от хората със средно образование; 59% от младите (18-30 години), 47% от хората над 61-годишна възраст, 45% от 51-60-годишните, 42% от 31-40-годишните и около 37% от 41-50-годишните.

От своя страна 48% от хората се противопоставят на идеята за блокада на границата с Република Турция между 1 и 6 октомври.

Несъгласие с идеята за крайната мярка на блокада споделят: 51% от мъжете, 44% от жените; 51% от хората със средно образование и 44% от висшистите, 60% от 41-50-годишните, 54% от 31-40-годишните, близо половината от 51-60-годишните, 46% от възрастните (над 61-годишна възраст) и една трета от младите (18-30 години).

Според резултатите от проучването, преобладаващата част от пълнолетните български граждани, жители на големи градове в страната, споделят мнението, че съществува необходимост от въвеждане на образователен ценз за гласуване.

Около 77% от хората одобряват идеята – т.е. право на глас да има този, който издържи изпит по писмен и говорим български език с ниво осми клас.

Прави впечатление, че близо две трети от хората с основно образование също подкрепят идеята за въвеждане на образователен ценз за гласуване. Най-силна е нагласата за необходимостта от въвеждане на образователен ценз за гласуване сред младите (18-30 години) – 85%.

На противоположното мнение са приблизително една пета от пълнолетните български граждани, жители на големи градове в страната. Логично тук с най-висок дял са хората с основно образование (32%).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.