Социолози: Евровотът ще промени политическата карта на България

Изявлението на президента Росен Плевнелиев с искане за провеждане на национален референдум е умел пропаганден ход, заяви пред ТВ 7 социологът Първан Симеонов. Колегата му Юрий Асланов пък го определи като подарък за ГЕРБ, защото задължителното гласуване помага на най-големите партии. Държавният глава поиска допитване до народа за това трябва ли да има мажоритарно избиране на част от депутатите, задължително гласуване, както и електронен вот.

Според Първан Симеонов, предложението трудно ще доведе до референдум, но пък е добър ход за имиджа на Плевнелиев, защото най-после го поставя в активна позиция и връща "горещия картоф" в полето на управляващите. Социологът Юрий Асланов заяви, че с предложението за задължително гласуване и мажоритарно избиране на част от народните представители, президентът иска да помогне на ГЕРБ, защото ако всички избиратели упражнят правото си на глас, това ще увеличи процента на големите партии.

Дори да има референдум, хората ще се произнесат по вече действащ избирателен закон, докато обсъждането на промените в новия Изборен кодекс все още не е приключило, подчерта Асланов. В законопроекта за нов Изборен кодекс е заложено преференциално гласуване като компромисен вариант на мажоритарния вот, докато президентът иска да въведе част от депутатите да се избират мажоритарно, както беше през 2009 г., когато промяната осигури изборна победа за ГЕРБ, посочи социологът.

При всички положения политическата карта на България ще бъде прекроена след евроизборите, коментираха социолозите. Според Юрий Асланов Реформаторският блок има потенциал, но още не е сглобен както трябва. Подкрепата на избирателите за отделните партии в него не се равнява на подкрепата за блока като цяло. Николай Бареков и партия "България без цензура" също имат шансове, явявайки се като отрицание на целия политически елит, коментира Симеонов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.