Сотир Цацаров: Решението за “Хизбула” е политическо

Изявлението, което министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов направи след Консултативния съвет по национална сигурност, че при терористичния акт на летище „Сарафово” има съпричастност на „Хизбула” се опира на доказателства и оперативни данни. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на влизане в сградата на ВСС. Цацаров повтори казаното ден по-рано: решението за оповестяване на подобна информация е политическо и е взето след Консултативен съвет по национална сигурност, на който по закон главният прокурор не присъства и не участва. По думите на Сотир Цацаров твърдението за участието на „Хизбула” е на базата на обективни данни по делото, но това не означава, че е налице готово дело за съд, с обвинителен акт и т.н.

Задачата (ни) е хората, виновни за този терористичен акт, да бъдат изправени пред съд, посочи главният прокурор. Той уточни, че в момента наистина има доказателства и оперативни данни, но още няма всичко необходимо, за да бъде внесен обвинителен акт. Тепърва предстои официализиране на много оперативни данни, в това число молби за правна помощ.

Разследването на терористичния акт в Бургас е много активно и хората, които са работили по него, са свършили наистина огромна работа. То трябва да продължи по същия начин, коментира още главният прокурор.

Сотир Цацаров каза още, че според наличните данни замисълът на терористите е бил автобусът с израелските туристи да бъде взривен в движение с дистанционно управление.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.