Сотир Цацаров: Няма да подам оставка

“Няма да си подам оставката. Право на всеки е да протестира, да иска оставки, да се аргументира. Живеем в свободна държава. Моят план е да работя добре и така, както намирам за правилно. За мен е правилно да проведа работния си ден като изпълня задълженията си за деня. Преценката дали да бъде подадена оставката и дали главния прокурор да се подаде на натиск нека бъде моя”.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в студиото на bTV в коментар на снощната акция пред Съдебната палата, където със светлинно устройство върху фасадата бе проектиран надписът #Оставка. За тази вечер е обявен нов протест от привърженици на правосъдния министър Христо Иванов с искане за оставката на главния прокурор.

Цацаров обясни, че същите хора са протестирали, когато е започнала проверка на протестна мрежа по сигнал на медия. „Тогава протестът беше същият”, посочи главният прокурор.

Ако някой счита, че проверката срещу Министерството на правосъдието (за опорочени обществени поръчки) е насочена срещу усилията на Христо Иванов в качеството му на министър, се лъжe. Не водя война с прокурорски проверки, каза още главният прокурор. След което допълни, че с министър Иванов са си казали съвсем ясно кой какво приема от идеите на другия и какво не. Главният прокурор добави, че за последно среща между него и правосъдния министър е имало по време на обсъждането на промените в Конституцията във връзка със съдебната реформа.

Цацаров коментира и темата за КТБ и отношенията му с депутата от ДПС Делян Пеевски, засегната в поредното писание на банкера Цветан Василев, качено на личния му сайт в неделя.

„Внушение е, че Пеевски е Цацаров и Цацаров е Пеевски. Тази тема отдавна ми омръзна”, подчерта главният обвинител. Той сравни КТБ с любимо украшение на властта, гледано под стъклен похлупак и опроверга тезата, че банката е била „съборена”, а преди това е била в перфектно състояние.

„Разрушава се нещо здраво, всяко разследване е разследване за престъпление. Някой оспорва ли, че вътре (в КТБ) е имало свързани кредити, някой оспорва ли, че до един момент това е била любимата банка на властта”, подчерта главният прокурор. – „Когато държавните предприятия държат парите си там, когато банката осъществява действия по самокредитиране и когато капиталите изтичат чрез свързани дружества с управители, охранители и касиери, това здрава банка ли е”, попита още Цацаров.

В моя мандат делото за КТБ ще стигне до съд и няма да бъде прикрито нищо, увери главният прокурор Сотир Цацаров. Главният прокурор увери също така, че до броени дни обвинителният акт срещу Христо Бисеров ще влезе отново в съда.

В прокуратурата има откровени некадърници, но те не определят облика й, коментира главният прокурор.

С всеки премиер работя добре, заяви още Цацаров. „Нямам право на личностна комуникация, имал съм много добра професионална комуникация с Пламен Орешарски, имам такава и с Бойко Борисов”, поясни той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.