Сотир Цацаров нарежда проверка на скандала с подслушване на политици

Сотир Цацаров ще нареди проверка по сигнала на Станишев, че се подслушват политици. Новината дайде след едночасова среща между двамата. Главният прокурор е бил печатлен от хората, които са били подслушвани. Сред тях са Росен Плевенлиев, Георги Първанов, Кристалина Георгиева, Симеон Дянков, самият Станишев  и др.

По-рано днес Сергей Станишев заяви, че това е български вариант на скандала Уотъргейт. В поредната си пресконференция на „Позитано” 20 за наследството на ГЕРБ Станишев обяви, че на служебната си поща е получил  материали, в които се твърди, че от 2009г. досега под ръководството на Цветан Цветанов нерегламентирано и противозаконно са подслушвани политици, бизнесмени, магистрати, общественици, лидери на протести. „Ако това е вярно, става дума за чудовищен скандал, който ще излезе извън границите на България”, прогнозира Станишев. По думите му в сигнала има много конкретни данни, които лесно могат да бъдат проверени.

Той отбеляза, че според материалите списъкът на подслушваните включва:  Георги Първанов – в периода на създаване на АБВ, Росен Плевнелиев – в периода на формиране на служебния кабинет, Иван Костов – когато е критикувал Цветанов, Ахмед Доган – когато е разследван за Цанков камък, Волен Сидеров – когато се обърна срещу ГЕРБ. Симеон Дянков е бил подслушван периодично, а самият Сергей Станишев – неколкократно, Кристалина Георгиева – при някои от посещенията си в България. Подслушвани са били и Нели Куцкова, Йонко Грозев от БХК, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Цветелина Бориславова, Георги Гергов, Красимир Гергов.

Според материалите подслушването се извършва от специална група, създадена лично от Цветанов през 2009г. Тя е работила под ръководството на началника на СДОТО Цветан Иванов, а след неговата смяна – контролът се поема от Камен Костов, а в последствие и от Сергей Кацаров. Подслушването се прави така, че да не остава никакви следи – без резолюции на ръководството на МВР, без съдебно разрешение, без рапорти на служителите. В сигнала са посочени и конкретните служители, които изпълняват поръченията и мотивите за тяхното мълчание.

Ако тези твърдения са верни, това е тотално погазване на Конституцията, на законите. Това е чудовищна злоупотреба с държавна власт, категоричен беше Станишев. Той напомни за шокиращата информация от последните дни  за т.нар. „частен ГДБОП”, както и за скандала с лекарите от Горна Оряховица.

Станишев обяви, че вече е разговарял по телефона с главния прокурор и имат уговорена среща в 15, 30 часа, на която ще му предаде тези данни и твърдения за подслушване и ще настоява те да бъдат проверени незабавно. Припомняме, че само преди два дни бившият вътрешен министър Цветан Цветанов декларира, че ще се оттегли от политиката, ако се докаже, че по негово време незаконно са подслушвани журналисти.

Минути след пресконференцията на Станишев бе обявено, че заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов ще направи изявление в 16:30 часа в Централата на ПП ГЕРБ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.