СОС заседава извънредно за сигурността в София

Извънредна сесия на Столичния общински съвет за сигурността в София ще се състои днес от 10.00 ч. Сесията се провежда по настояване на съветниците от левицата, които настояват да чуят от кмета Йорданка Фандъкова какви мерки ще вземе за поддържане на обществения ред в условията на всекидневни протести и предлагат създаването на кризисен щаб.

По време на сесията на столичния парламент ще бъдат изслушани Ивайло Спиридонов – директор на СДВР, Огнян Методиев – началник на Столичното управление "Пожарна безопасност и защита на населението", Георги Златков – директор на Специализирани полицейски сили, и прокурорът Евгени Диков, който изпълнява функциите на административен ръководител на СГП във връзка с предприетите мерки за опазване на обществения ред. Ще участват също председателят на СОС Елен Герджиков, областният управител на София-град Росен Малинов, представител на "Спешна помощ". Ще присъства и омбудсманът Константин Пенчев.

Ние искаме активна позиция от кмета на столична община и от столичния общински съвет, който да използва законовите си правомощия и да способства чрез създаване на оперативен щаб да се предприемат конкретни мерки, които да подпомогнат спазването на обществения ред и запазване на правото спокойно и законово да се протестира, обясни в петък депутатът от БСП Борис Цветков. Той допълни, че задължение на кмета е да спазва закона и да гарантира правото на свободно придвижване и спокойствието на всички граждани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.