СОС гласува поскъпване на билетите с 60%

На днешната си сесия Столичният общински съвет (СОС) одобри предложението на Центъра за градска мобилност цената на билета за градския транспорт в София да бъде увеличена от 1 на 1.60 лв. За увеличението гласуваха 34 общински съветници – 29 от ГЕРБ. Другите петима са четирима от СДС и Прошко Прошков от ДБГ. Останалите от Реформаторския блок не подкрепиха предложението.

На 4 април дни това поскъпване с 60% бе прието от транспортната комисия на СОС с гласовете единствено на представителите на ГЕРБ. Това стана възможно на пасивното “въздържал се” на Прошко Прошков от ДСБ и Симеон Славчев от “Движение 21”. В комисията “против” гласуваха единствено Калоян Паргов от БСП и Тодор Цанев от коалиция “Сердика”. Тогава Калоян Паргов бе категоричен, че няма икономическа обосновка за предлаганото увеличение.

С 50% поскъпват и талоните с 10 билета. Занапред те ще струват 12 вместо досегашните 8 лева. И това обаче се правело за да се стимулират гражданите да купуват абонаментни карти, т.е. да плащат авансово пътуванията си.

На фона на случилото се прозвуча цинично изказването на кмета на София Йорданка Фандъкова, която заяви, че за нея е важно хората да пътуват по-изгодно и да имат алтернативи. Затова Фандъкова настоявала и постигнала цената на абонаментните карти да не се променя.

Фандъкова каза, че си дава сметка, че политическите сили имат трудна задача при взимането на подобни решения. “Лесна е задачата на опозиционните сили, които показват, че са против вдигането на цената на всичко. В същото време те нямат никакъв проблем в предложенията за модернизация, само че не казват откъде да дойдат тези средства”, заяви кметицата.

В същия стил бе и изказването на председателката на транспортна комисия в СОС Екатерина Йорданова. Според нея цената от 1,60 лв. на билет за градския транспорт касае изключително ограничен кръг от хора и най-вече гостите на София и онези нейни жители, които инцидентно ползват градския транспорт, докато съзнателните и пресметливи столичани предпочитали абонаментните карти и така пътували пределно евтино.

Само през вчерашния ден над 4000 столичани се подписаха в искане да не се допуска такова драстично и икономически необосновано поскъпване на билетите за градския транспорт. Днес пред сградата на столичното кметство имаше десетки протестиращи, но столичните “народни представители” игнорираха мнението им. Те, както и депутатите трудно могат да бъдат забелязани в градския транспорт, но пък имат привилегията да притежават безплатни карти за цялата градска мрежа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.