Соня Найденова: Във ВСС може би трябва да отпадне ролята на министъра

“Изборът на председател на Върховен касационен съд (ВКС) е изключително важен.(…) С избирането му ние приключихме важен процес. Това, че той бе наречен от политици, представители на изпълнителната власт и неправителствени организации „задкулисен”, „цирк” или “филм”, не прави чест никому. То промива съзнанието на хората и им внушава , че в съдебната система всички са „гнили ябълки”. Това заявява членът на ВСС и представляващ институцията Соня Найденова в интервю за “Труд”. Тя изтъква, че и друг път съм е забелязвала подобно отношение – когато избраният е “неподходящ”, т.е. не е по вкуса на някои, процедурата се омаловажава до „цирк”.

Найденова припомня, че “по този открит начин протече преди 2 години изборът за ВСС, както и за главен прокурор и тогава се каза, че процедурата била „публична, но не прозрачна”.

Представляващата ВСС критикува отсъствието на министъра на правосъдието Христо Иванов от заседанието на съдебните кадровици, на което бе избран председател на ВКС, тъй като по закон именно министърът председателства ВСС. Найденова сравни отсъствието на Христо Иванов от това заседание (което министърът окачестви като “филм с предизвестен край”) с отказ на съдия да влезе в съдебната зала, защото някоя от страните по делото не му е симпатична.

“Преди да чуя изказването на министъра за „филма” аз имах съмнения за мотивите, по които той не присъства на това важно заседание на ВСС. Но сега се затвърдиха притесненията ми, че усилията му със стратегията за съдебна реформа имат за цел само промяна на ВСС, поради което той не приема сериозно ангажимента си във ВСС. Може би е време да се помисли и за промяна на Закона за съдебната власт в тази насока- за отпадане ролята на министъра във ВСС, както е в други държави в Европа”, казва в интервюто Соня Найденова. Освен това тя оприличава съдебната власт в момента на клокочещ вулкан… По думите й, “българските съдии и прокурори са подложени на напрежение, а от тях се иска да изпълняват добре задължения, за които се иска спокойствие – лично и обществено. Стигнали сме дотам, че съдиите се молят компютърът да не им разпредели някое шумно дело, към което интерес ще прояви политик или дипломат, за да не попадат на мушката на медийното внимание”, коментира Соня Найденова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.