Сондажите за газ край Добрич не били опасни за подпочвените води

Сондажите и проучванията в района не са опасни за водните пластове в Добруджа, увери днес специалистът по минно-геоложки проучвания и сондажи Христо Казанджиев. Той бе поканен от министъра на околната среда и водите Светлана Жекова, за да коментира опасенията на граждани и природозащитници, че край Добрич започва промишлен добив на нефт и природен газ.

“Няма разрешение за добив на природен газ и нефт в района на Добрич от “Парк Плейс Енерджи Корп”. За да се стигне дотам, е нужна дълга процедура по съгласуване и оценка на въздействие върху околната среда”. Това съобщи министър Жекова, която обаче не скри, че в региона продължават да се правят проучвания за евентуални залежи. Според Жекова има стриктен контрол дали тези сондажи отговарят на изискванията на закона.

Ето и хронологията на събитията, представена от министъра на околната среда. През 2000 г. започва изпълнението на проект за търсене и проучване на природен газ в границите на “Блок 1-11 Вранино” край Добрич. През 2008 година се установява, че най-вероятно има залежи от природен газ. През 2010 година правителството на Бойко Борисов взема решение да се сключи договор за бъдещо търсене и проучване, а преди няколко месеца Министерството на икономиката и енергетиката е сключило договор с фирмата “Парк Плейс Енерджи Корп” за продължаване на проучванията.

“Разрешение за работа на фирмата обаче няма, защото има процедура, включваща съгласуване с МОСВ на работния план”, посочи министър Жекова. В този план, по думите й, за 2014 година не се предвиждат нови сондажи, а само подготовка на проект за нов сондаж.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.