Соломон Паси: Практически всички в ЕС са зависими от волята на Кремъл

В ЕС има троянски коне, троянски царици и троянски топове на Русия, а България е най-много троянска пешка. Този коментар направи бившият външен министър Соломон Паси в студиото на bTv, като подчерта, че практически всички страни-членки са в една или друга степен зависими от волята на Кремъл.

Бившият външен министър посочи, че западът е допуснал стратегическа грешка, като не е поканил Грузия в НАТО. В сегашната криза най-добрите ходове според Паси са тактическо сътрудничество с Беларус и стратегическо партньорство с Китай, за да се извлече максимумът от безпрецедентната изолация, в която Русия е изпаднала.

По думите на Соломон Паси, в момента въпросът за членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред, защото не знаем дали тя „е държава” – говоренето към федерализация е прелюдия към подялба, подобна на тази на Берлин след края на Втората световна война.

Соломон Паси беше категоричен, че интересите на Владимир Путин са свързани с възможно най-пълна реставрация на съветското пространство, но може в един момент стопанинът на Кремъл да погледне към ресурсите на Северния полюс и Аляска. „Дадохме си сметка, че Студената война може би не е приключила и има изключителния потенциал да се превърне в гореща”, каза Паси.

В същото време, той беше категоричен, че на фона на украинската криза вече има конкретни заплахи за България. Паси даде пример с публикация в официоза „Правда” за реализацията на отколешната мечта на някои българи за това да бъдат граждани на 16-тата република на СССР.

Това по думите му идва на фона на официална покана за Евразийския съюз, на разговорите между посланици за това как България и Румъния трябва да бъдат „наритани” от Русия, както и на обещанието на Владимир Путин да защити интересите (т.е. имотите) на сънародниците му без значение къде живеят. Соломон Паси беше категоричен, че всеки, запознат с пропагандата на КГБ, разбира, че това е много сериозна заплаха.

„Руските рубли са сиренцето пред мечия капан”, подчерта бившият външен министър. По думите му у нас трябва да бъде овладян „ирационалният спор между русофили и русофоби”, като доминанта били крясъците на „Атака” и Георги Първанов, определени от Паси като „петата колона на Москва”.

По темата със селфито, което си направи заедно с президента Росен Плевнелиев и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, Соломон Паси посочи, че това в момента е модата – по същия начин, по който преди 25 години е било модно да посреща държавници със своя „Трабант”.

Снимка: www.solomonpassy.com

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.