Соломон Паси: Бокова в момента е в много добра позиция

Смяна на официалната българска кандидатура за генерален секретар на ООН от Ирина Бокова с Кристалина Георгиева ще бъде персонална отговорност за премиера Бойко Борисов. Той няма да може да се оправдава с предходните три правителства, заяви бившият външен министър Соломон Паси в ефира на БиТиВи.

Според него едно такова решение трябва да се базира на „изключително силни доказателства, че залага на правилния ход”.

Коментарът на Паси е по повод информациите, че  Министерски съвет официално щял да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева на извънредно заседание във вторник – 13 септември. Това нямало да бъде прецедент, тъй като и други държави са издигали втори кандидатури, след като първата не получава желаната подкрепа при гласуванията в ООН.

Според Соломон Пасиобаче към момента Ирина Бокова е в много добра позиция за атака на първото място, тъй като има по-малко отрицателни гласове от някои от класиралите се до момента преди нея, а освен това и уверено води сред кандидатите жени.

„Ако трябва да говоря с езика на футбола, ние сме толкова близко до първото място в света, колкото на световното в САЩ”, отбеляза той.

Соломон Паси посочи, че има три основни принципа в подобна кампания – не сменяш коня по време на състезание, агитираш от първия възможен момент, и излъчваш стабилност. Именно заради това той посъветва премиера Бойко Борисов да „закове” кандидатурата на България.

Според Паси евентуално лансиране на Кристалина Георгиева създава проблеми, на първо място, защото не е ясно как Русия би била убедена да подкрепи представител на ЕК, наложила й санкции.
Освен това лансирането на Георгиева би означавало близо една година да се наруши неписаният принцип за географски баланс, тъй като до края на мандата на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО остават 11 месеца.

Интригата с изтикването на Бокова от надпреварата идва от кръгове в ЕНП, които са свързани с Португалия и имат силен кандидат в лицето на Гутериш, обясни Соломон Паси, макар и да не разтълкува как десните в ЕП са припознали социалиста Антониу Гутериш.

Опитите да се повлияе на суверенните решения на страните при издигането на техни  кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи и съобщенията в българската преса, че Русия би могла да подкрепи подобни действия, са лъжа.

Това е заявила говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, отговаряйки на въпрос на ТАСС относно информациите в български медии, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е уговорила президента на Русия Владимир Путин да подкрепи в качеството на кандидат на България за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата по-рано Ирина Бокова.

“Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално”, разкри Захарова.

“На госпожа Меркел обаче беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава еизключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи”, добави тя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.